checkBinnen 2-6 werkdagen bezorgd
checkGratis verzending vanaf €50
checkGratis retour
Korting tot 70% op heel veel woonitems! SHOP SALE

DIY: Zelf een glas-in-loodraam faken

Ondanks dat ik in een oud huis uit de jaren ’20-huis woon, zitten er tot mijn grote spijt geen glas-in-loodramen in. Het overgrote deel van de huizen in de buurt heeft ze wel, maar dit huis heeft ze nooit gehad. Ik ben daarom altijd een klein beetje jaloers geweest op de buren, omdat alles er altijd net een beetje gezelliger uitziet met een glas-in-loodruitje hier en daar.

browsehouse-15-procent-korting-op-alle-sale-04

Nadat ik verschillende glas-in-lood-ramen had bekeken, bedacht ik me: Zoiets moet na te maken zijn. Na een korte zoektocht stuitte ik op het bestaan van zelfklevend loodband, wat ook wel plaklood wordt genoemd. Loodband wordt met name gebruikt om van losse stukken glas decoratieve kunstwerkjes te maken, vaak in combinatie met glasverf. Dit moest op bestaande ramen ook gebruikt kunnen worden. Ik besloot de gok te wagen en het kleine ruitje boven de voordeur om te toveren tot een glas-in-loodraam.

imitatie glas-in-lood

De binnenkant van de deur is geschilderd met zijdeglans lakverf op waterbasis van Karwei in de kleur Leemgroen. Het kooilampje is van HK Living.

Zelfklevend loodband

Ik kocht twee verpakkingen loodband van het merk Decra Led, voor ongeveer een tientje per stuk. Per verpakking heb ik een enkele zijde van het raam kunnen beplakken. Loodband bestaat voor 100% uit echt lood, kan eventueel gesoldeerd worden en is aan de achterkant voorzien van een sterk hechtende plakstrip. De kleefkracht is permanent en weerbestendig, dus kan ook buiten worden toegepast. Het loodband zit op een rol van 10 meter en is verkrijgbaar in verschillende breedtes. Ik koos voor de 6mm-variant met een ovaal profiel. Het oppervlak is een beetje bol, zodat het loodband mooi op het glas zal liggen. In elke verpakking zit een handige afdrukspatel, waarmee je het loodband na aanbrengen kunt aandrukken.

imitatie glas-in-lood

Let op: Lood is een giftig metaal. Je kunt er daarom voor kiezen om bij de verwerking ervan handschoenen te dragen. Was in ieder geval na gebruik je handen grondig met warm water en zeep en zorg ervoor dat je tijdens het aanbrengen niet je mond aanraakt of in aanraking komt met etenswaren.

Let op 2: De kleefkracht van het plaklood is permanent. Dat betekent dat het waarschijnlijk moeilijk of zelfs onmogelijk te verwijderen is zonder het glas te beschadigen, mocht je het na verloop van tijd weer willen weghalen. Ik heb dit zelf (nog) niet geprobeerd, dus ik heb geen ervaring met het verwijderen ervan.

Dit heb je nodig:

 • Papier, pen en rekenmachine om de verdeling te berekenen
 • Voldoende loodband (inclusief afdrukspatel)
 • Schoonmaakspullen voor glas
 • Sterke ontvetter (bijvoorbeeld wasbenzine)
 • evt. Handschoenen
 • Liniaal
 • Meetlint
 • Gewone viltstift
 • Schaar
 • Hobbymesje
 • Azijn met een doek

imitatie glas-in-lood

Een ontwerp maken

Bedenk eerst hoe het ontwerp eruit moet komen te zien. Ik koos voor eenvoudige rechthoeken, maar je kunt ook voor ruitjes gaan of een complexer dessin kiezen. Bekijk bestaande glas-in-loodramen en kies iets uit wat je mooi vindt en wat je zelf goed uit kunt voeren. Loodband is heel flexibel, waardoor je in plaats van rechte lijnen, ook ronde vormen kunt maken.

Meet vervolgens het raam op en bepaal de verdeling van de vlakken met een rekenmachine. Maak het raam eerst normaal schoon en gebruik daarna een sterke ontvetter zoals wasbenzine (gebruik geen terpentine, omdat dat een laagje olie achterlaat). Vervolgens heb ik de lijnen met een eenvoudige zwarte viltstift en een liniaal direct op het glas uitgetekend. Je kunt het ontwerp ook op een groot vel papier op ware grootte uittekenen en dit als een sjabloon aan de andere kant van het raam plakken.

Knip het loodband op maat met een aantal centimeter marge. Verwijder de beschermfolie van de plakstrip en breng de eerste rij loodstrips in een richting aan. Als je een foutje hebt gemaakt, kun je deze na het aanbrengen nog makkelijk corrigeren. Als je tevreden bent over hoe de loodstrips zijn aangebracht, druk je het loodband met de afdrukspatel aan. Oefen daarna met de spatel druk uit op de zijkanten voor een authentiek effect. Met een hobbymes snij je de uitstekende stukken eenvoudig af.

Doe hetzelfde met de loodstrips die in de andere richting worden aangebracht. Druk de stukken waar de loodstrips elkaar kruisen ook goed aan met de spatel.

Doe hetzelfde aan de andere kant van het raam om het glas-in-lood zo echt mogelijk te laten lijken.

imitatie glas-in-lood

Oud-effect

Het lood ziet er na aanbrengen nog gloednieuw uit door de zilverkleurige glans. Voor een authentiek effect wil je de loodstrips een oud uiterlijk geven. Lood oxideert snel als het in aanraking komt met zuur. Door de loodstrips in te wrijven met azijn (het maakt niet uit of dit natuur- of schoonmaakazijn is) en dit even te laten inwerken, heb je het verouderingseffect van tientallen jaren binnen een mum van tijd bereikt. Het lood is nu iets donkerder en mooi mat.

imitatie glas-in-lood

Klaar!

Nu kun je het raam schoonmaken (wat helaas niet meer lukt met een trekker) en genieten van je imitatie glas-in-loodraam! Zelf ben ik blij verrast met het resultaat. Het uitvoeren heeft mij een aantal uren gekost, maar was eenvoudig te doen. Grote kans dat de ramen in de woonkamer binnenkort aan de beurt zijn!

imitatie glas-in-lood

Ook leuk

Mocht je van glas-in-lood met kleur houden, dan kun je na het aanbrengen ook aan de slag gaan met glasverf. Naast ramen is de beglazing van een oude houten kast ook perfect om glas-in-lood op aan te brengen.

imitatie glas-in-lood

24 Replies to “DIY: Zelf een glas-in-loodraam faken”

 1. Mooi gedaan en duidelijke uitleg. Graag zou ik willen weten waar je dat gekocht hebt. Ik heb wel rollen gezien maar die waren 25,- perstuk voor 10 meter.

 2. Erg mooi, ik heb zojuist een groot paneel gemaakt van 60 x 120 cm voor een binnendeur. Dat was 5 dagen hard werken, onder supervisie van een echte vakman. Maar het resultaat is nu prachtig… Ik zou dit plaklood voor andere doelen ook best willen gebruiken.Maar ik zou alle verbindingen absoluut solderen. Niet voor de stevigheid, maar je ziet meteen dat de kruispunten niet gesoldeerd zijn. Dat solderen heb je zo onder de knie. En als je daarna het lood en de (soldeer)tin wat donkerder maakt met patineer of azijn wordt t prachtig !

 3. Ziet er echt heel mooi uit op de foto. Hoe doe je dan nou met dubbel glas ? En ik ben ook wel benieuwd of je de lijm. Of we verkleuring van de,lijm ziet aan de plakkant.
  Oh ja dat solderen, doe je dat als de strips al geplakt zijn? Niet bang dat het glas barst als je gaat solderen?

  1. Aan de plakkant is geen verkleuring van de lijm te zien. Als je beide kanten zou beplakken van dubbel glas, denk ik wel de dikte van het glas tussen de lagen zichtbaar is. Solderen zou mogelijk moeten zijn als het lood op het glas is aangebracht. De bout hoeft het lood per kruispunt slechts enkele seconden te raken.

 4. Mooi gedaan!!! Zelf heb al wel 15 jaar geleden ook een raam gedaan en later ingekleurd met glasverzekering, jammer dat ik geen foto kan bijvoegen.

   1. Als ik een email mag of facebook adres stuur ik u een foto van de ramen.

    Groet van Anneke

  1. Zoals in de tekst staat, heb ik hier helaas geen ervaring mee. De lijm heeft een permanente kleefkracht, dus is waarschijnlijk lastig te verwijderen zonder het glas te beschadigen.

 5. Ik ben op zoek naar een mooie oplossing voor de voordeur. Echt glas in lood is erg bewerkelijk en duur. Dit lijkt me een mooie oplossing. Voor een beetje minder inkijk door het raam ga ik gebruik maken van plakfolie, handiger dan verf. Eerst de folie en dan loodband, dan zie je er niets meer van!
  Aan 2 kanten op dubbel glas plakken wordt niet mooi, overweeg een voorzetraam of als je ruimte genoeg in je sponning hebt (25mm!) kun je je glas in lood werkstuk tussen 2 glasplaten monteren, Te koop in glas-in-lood hobby zaakjes.

 6. Wat een goede tip zeg! Zelf wil ik mijn deur ook graag een wat authentiekere look geven. Ik heb zelf nooit gedacht aan loodband en glasverf. Ik ga het zelf zeker ook uitproberen. In het verleden heb ik hier al wel kunstwerkjes mee gemaakt. Ik ben helemaal geïnspireerd nu!

  1. Als het loodband niet aan beide kanten wordt geplakt, ziet de achterkant (in dit geval aan de buitenkant) er zilverkleurig uit. Het meest authentieke effect bereik je door het loodband aan beide kanten te plakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We zijn open! Momenteel 2-6 werkdagen levertijd omdat bestellingen tijdelijk 1x per week worden verzonden. Sluiten